Pierwszy raz z tym wspaniałym pomysłem na obiad spotkałam się u kuzynki. Sama dość długo zbierałam się ze zrobieniem kiszu, mimo, że baardzo mi smakował. Aż w końcu wzięłam się i zrobiłam - efekt był dobry :)
Przepis pochodzi z bloga . Zmieniłam jednak kilka rzeczy np. do nadzienia zamiast 4 jajek dodałam 1 jajko i kilka łyżek kaszki kukurydzianej, która znana jest jako "zastępnik" jajka.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 3-4 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- oliwa
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 100 ml gęstej śmietany 18%
- 4 jaja
- kulka sera mozarella
Sposób przygotowania:
Zagnieść ciasto z potrzebnych składników i włożyć je na 1 godzinę do lodówki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane ząbki czosnku i chwilę podsmażyć. Dodać mrożony szpinak i smażyć kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Patelnię odstawić do wystygnięcia.
Wyjąć ciasto z lodówki i po rozwałkowaniu lub pokrojeniu ostrym nożem na plastry wyłożyć nim formę do tarty (jeśli nie jest silikonowa, należy wyłożyć ją papierem do pieczenia). Na wierzchu ciasta ułożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę lub groch, aby na cieście nie zrobiły się pęcherze. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 st. C. Ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z fasolą. Na wierzch ciasta wyłożyć szpinak. Jaja wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką. Mieszaninę jajeczno-śmietanową wylać na szpinak. Na wierzchu ułożyć mozarellę pokrojoną w plastry. Zapiekać w piekarniku około 30 minut.
Smacznego! :)
/Karolina


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz