Składniki:
Składniki suche:
- 1 ½ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
(można więcej; można mleczną, choć z gorzką lepszeJ) - szczypta soli
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka cynamonu
- 2 jaja
- 400 g naturalnego jogurtu (u nas jogurt grecki)
można dodać jogurt smakowy, wówczas uzyskamy babeczki o smaku dyktowanym przez jogurt (owocowe, kawowe, kokosowe, itp.) - 100-110 g stopionej margaryny
- sok z połówki pomarańczy
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Składniki suche wymieszać dokładnie w osobnej misce, mokre w osobnej misce. Do mokrych składników dodać suche, mieszać do chwili, gdy mąka wtopi się w ciasto (zniknie postać proszku). Przełożyć do foremek, wstawić do piekarnika. Piec w 180 st. C na drugiej półce od dołu przez ok. 20 minut.
Można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą - dla nas najlepsze są bez dodatków :)
Smacznego!
/ Miszmaszki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz