sobota, 22 listopada 2014

Muffinki jogurtowe z czekoladą

Przyszła jesień a z nią ochota na łakocie :). Stąd dzisiejsze muffiny - puszyste, miękkie i pyszne. Przepis znaleziony tu , choć nieco zmodyfikowany - a jakżeby inaczej :)


Składniki:
Składniki suche:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
    (można więcej; można mleczną, choć z gorzką lepszeJ)
  • szczypta soli
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka cynamonu
Składniki mokre:
  • 2 jaja
  • 400 g naturalnego jogurtu (u nas jogurt grecki)
    można dodać jogurt smakowy, wówczas uzyskamy babeczki o smaku dyktowanym przez jogurt (owocowe, kawowe, kokosowe, itp.)
  • 100-110 g stopionej margaryny
  • sok z połówki pomarańczy
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Składniki suche wymieszać dokładnie w osobnej misce, mokre w osobnej misce. Do mokrych składników dodać suche, mieszać do chwili, gdy mąka wtopi się w ciasto (zniknie postać proszku). Przełożyć do foremek, wstawić do piekarnika. Piec w 180 st. C na drugiej półce od dołu przez ok. 20 minut.
Można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą - dla nas najlepsze są bez dodatków :)

Smacznego!
/ Miszmaszki :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz