niedziela, 19 października 2014

Korzenne ciasto dyniowe

Było czekoladowe ciasto cukiniowe, pasztet z cukinii więc przyszedł i czas na ciasto dyniowe. Robione przez nas pierwszy raz, w warunkach studenckiej stancji, ale mimo wszystkich przeciwności wyszło dobre :) Przepis pochodzi z bloga .

Składniki (keksówka 30cm):
400g dyni
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka rodzynek (można też dodać orzechy, słonecznik, pestki dyni, suszone żurawiny)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka suszonego imbiru
1/2 łyżeczki zielonego kardamonu (wyłuskanego)


Przygotowanie:
Dynię obieramy i ścieramy na tarce. Połowę starta na drobnych oczkach, a połowę na grubych, ale można całość zetrzeć drobno. 
Oddzielnie mieszamy suche (razem z przyprawami) i mokre składniki. Do mokrych składników dodajemy startą dynię i rodzynki. Następnie wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy, tyle żeby nie było widać surowej mąki. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut, do uzyskania tzw. suchego patyczka. 

Smacznego!
/Miszmaszki <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz